Προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου αποτελεί ο εσωτερικός κανονισμός, όπως προβλέπεται από το νόμο Ν.682/1997,άρθρο 11,παρ.1&2. Με τη σύνταξη του παρόντος κανονισμού λειτουργίας επιδιώκεται ο καθορισμός των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων όλων των φορέων του σχολείου μας.
Η γνώση και η τήρηση του κανονισμού από εκπαιδευτικούς, μαθητές ,γονείς και συνεργάτες θα βοηθήσει ώστε να εξαλειφθούν τα ανεπιθύμητα φαινόμενα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του σχολείου.
ΜΑΘΗΤΕΣ
Α. ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
- Η φοίτηση των μαθητών πρέπει να είναι τακτική. Οι συνεχόμενες και αδικαιολόγητες απουσίες διαταράσσουν την ομαλή φοίτηση και επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση του μαθητή.
- Η έγκαιρη προσέλευση στο χώρο του σχολείου είναι αναγκαία.Σε περίπτωση καθυστερημένης προσέλευσης για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους ο κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει την διεύθυνση του σχολείου άμεσα.
- Απουσίες επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας ή σοβαρούς οικογενειακούς λόγους. Σε περίπτωση που πρόκειται να απουσιάσει μαθητής ,το ίδιο πρωί ο γονέας υποχρεούται να ενημερώσει τηλεφωνικά το σχολείο (Γραφείο ) πριν από την έναρξητων μαθημάτων ή αν το ξέρει από το βράδυ να ενημερώσει τηλεφωνικά τη Διεύθυνση αναφέροντας τον λόγο, για τον οποίο θα απουσιάσει .
- Η απαλλαγή από το μάθημα της Γυμναστικής για μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται με ιατρική γνωμάτευση.
Β. ΕΠΙΔΟΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
- Ο μαθητής αξιολογείται από:
- την προφορική εξέταση στο μάθημα της ημέρας.
- τη συμμετοχή του στο μάθημα και την καθημερινή εργασία της τάξης.
- την επίδοσή του στις γραπτές δοκιμασίες.
- την συνέπεια και την επιμέλειά του στις εργασίες που του ανατίθενται.
- Με τον έλεγχο επίδοσης στο τέλος κάθε χρονικής περιόδου γνωστοποιείται στον κηδεμόνα η βαθμολογία του μαθητή ,καθώς και ο αριθμός των απουσιών του.
- Οι γονείς ενημερώνονται τηλεφωνικά από τη δασκάλα αλλά και δια ζώσης κατά τις ενημερωτικές συναντήσεις που οργανώνονται από το σχολείο.
Γ. ΤΑΞΗ – ΠΡΟΑΥΛΙΟ
- Ένας από τους στόχους του Σχολείου μας είναι η καλλιέργεια της αίσθησης της ευθύνης στους μαθητές μας και τις μαθήτριές μας σε ό,τι αφορά την ποιότητα του σχολικού χώρου. Καθαροί και συντηρημένοι χώροι αιθουσών ,εργαστηρίων ,του αύλειου χώρου, της σχολικής περιουσίας ,διαμορφώνουν τον περιβάλλοντα χώρο μέσα στον οποίο είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί η ψυχή του παιδιού. Φθορές ,ζημιές και κακή χρήση της περιουσίας του Σχολείου αποδυναμώνουν τις εκπαιδευτικές δυνατότητές του και παιδαγωγικά εθίζουν τον μαθητή/μαθήτρια στην αντίληψη της απαξίωσης της ξένης περιουσίας.
- Όταν χτυπά το κουδούνι δεν επιτρέπεται η παραμονή του μαθητή στην αίθουσα .
- Στην πρωινή σύνταξη και προσευχή είναι υποχρεωτική η παρουσία του συνόλου των μαθητών.
- Δεν επιτρέπονται οι βωμολοχίες, οι τσακωμοί, τα χτυπήματα, τα κακοπροαίρετα πειράγματα εις βάρος των συμμαθητών.
Δ. ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
- Στο σχολικό χώρο δεν επιτρέπονται οι ακρότητες στη εμφάνιση των μαθητών.
- Δεν φέρνουμε στο σχολείο χρήματα παρά μόνον και εφόσον ζητηθούν.
- Τα βραχιόλια, τα μακριά σκουλαρίκια καθώς και τα κρεμαστά στον λαιμό κοσμήματα δεν επιτρέπονται για λόγους ασφαλείας.
- Η χρήση κινητών τηλεφώνων και παντός είδους αντικειμένων με οθόνη (ηλεκτρονικά ρολόγια ) έχει απαγορευθεί με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.
- Αποκλίσεις των μαθητών από τη δημοκρατική συμπεριφορά(όπως κοροϊδίες εις βάρος των συμμαθητών ,ξυλοδαρμοί ή «αστεία» που δημιουργούν πρόβλημα στα άλλα παιδάκια ) τους κανόνες του σχολείου , από τον οφειλόμενο σεβασμό στον/στην εκπαιδευτικό ,στη σχολική περιουσία, στον συμμαθητή/τη συμμαθήτρια, θεωρούνται παραπτώματα και θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία .Τα θέματα παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών /μαθητριών στο Σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας του/της εκπαιδευτικού της τάξης με τον /την Σύμβουλο Σχολικής ζωής, τον Διευθυντή/τη Διευθύντρια της σχολικής μονάδας, τον Σύλλογο διδασκόντων/Διδασκουσών και των Συντονιστή/τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπισή τους. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού. Το πρώτο και βασικότερο παιδαγωγικό μέσο είναι η καλοπροαίρετη συμβουλή από τη Διεύθυνση και τη δασκάλα της τάξης .
Ε. ΣΧΟΛΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
- Βρισκόμαστε έγκαιρα κάθε πρωί στο σημείο επιβίβασης ,γιατί καθυστέρηση έστω και δύο λεπτών από κάθε παιδί σημαίνει χάσιμο της 1ης διδακτικής ώρας
- 2. Βάζουμε πάντοτε τις ζώνες ασφαλείας.
- Καθόμαστε υποχρεωτικά εκεί που μας λέει η συνοδός.
- Δε θορυβούμεκαι δε μιλάμε στον οδηγό.
- Καλό είναι να αποφεύγεται η αλλαγή δρομολογίων ή η ακύρωσή τους για ευνόητους λόγους.
Αν πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή ο γονέας πρέπει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Διεύθυνση απευθείας μέχρι τις 21.00.μ.μ.(Δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις ανάγκης).
- Μέσα στο σχολικό συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις του οδηγού ή του συνοδού και δεν αντιμιλάμε ή φερόμαστε άσχημα.
- Δεν σηκωνόμαστε για οποιονδήποτε λόγο από τη θέση μας.
- Δεν παρενοχλούμε τους πολίτες καθ΄ οιονδήποτε τρόπο και σεβόμαστε την μαθητική μας ιδιότητα και την αξιοπρέπειά μας.
- Δεν καταστρέφουμε τα καθίσματα, τις ταπετσαρίες, τις ζώνες.
- Απαγορεύεται η κατανάλωση τροφών στο σχολικό.
- Στην περίπτωση που το σχολικό λόγω βλάβης δεν μπορεί να μετακινηθεί ,θα παραλάβει τα παιδιά άλλο σχολικό του σχολείου μας ,το οποίο διατίθεται για αυτόν τον λόγο.
ΣΤ. ΕΚΔΡΟΜΕΣ –ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το σχολείο οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων /δραστηριοτήτων, που στόχο έχουν τη σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών γνώσεων των μαθητών /μαθητριών ,την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και την ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά θέματα .Οι μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν ενεργά σε καινοτόμα προγράμματα εκφράζοντας τις ιδέες τους και υλοποιώντας τες με τη βοήθεια πάντα και την συμπαράσταση των εκπαιδευτικών μας και της Διεύθυνσης του Σχολείου. Έτσι μπορούν να αναδείξουν τα ταλέντα τους σε όλους τους τομείς .
Στους χώρους επίσκεψης τηρούμε τους κανόνες ευπρέπειας και της καλής συμπεριφοράς προς όλους και σεβόμαστε τους χώρους αυτούς. Η εμφάνισή μας και η συμπεριφορά μας πρέπει να συνάδει με τη μαθητική μας ιδιότητα.
Η συμμετοχή στο σχολικό πρόγραμμα των εθνικών και θρησκευτικών επετείων αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και καθήκον όλων μας. Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις κρίνεται αναγκαία η συνεργασία οικογένειας και σχολείου ώστε να αντιληφθούν οι μαθητές μας ότι η συμμετοχή στις παρελάσεις, τους εκκλησιασμούς και τις εθνικές γιορτές αποτελεί Παιδεία και συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών και στην πολύπλευρη μόρφωσή του.
ΓΟΝΕΙΣ
Κάθε γονέας έχει την υποχρέωση:
- Να προσέρχεται στις ενημερωτικές συναντήσεις με τη Δ/νση και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου.
- Να προσκομίζει στο σχολείο τα δικαιολογητικά που του ζητούνται.
- Να καταβάλλει έγκαιρα τις οικονομικές οφειλές του.
- Να παρέχει κάθε χρήσιμη πληροφορία στη Διεύθυνση του σχολείου για την αντιμετώπιση δυσκολιών του παιδιού που οφείλονται σε συναισθηματικούς ή μαθησιακούς ή οικογενειακούς λόγους.
- Να ενημερώνει άμεσα τη Διεύθυνση για αλλαγές στο οικογενειακό περιβάλλον γιατί σε αυτή την περίπτωση η συνεργασία γονέα και σχολείου είναι απαραίτητη για την ψυχική υγεία των παιδιών.
- Τα δίδακτρα πρέπει ο γονέας να τα καταβάλλει απαραίτητα μέχρι το τέλος κάθε μήνα και να τα εξοφλεί έως τέλος του σχολικού έτους.
- Αν το σχολείο παραμείνει για ένα διάστημα κλειστό για λόγους ανωτέρας βίας (φυσική καταστροφή, πανδημία, καιρικές συνθήκες)τότε τα δίδακτρα καταβάλλονται εις το ακέραιον. Δεν καταβάλλονται και επιστρέφονται τα μεταφορικά και οι δραστηριότητες.
- Η ανανέωση της εγγραφής για κάθε νέα χρονιά πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος Απριλίου με την συμπλήρωση της σχετικής αίτησης και την καταβολή του ποσού εγγραφής.