Δημοτικό

Τα προγράμματά μας


 

1) 3D Printing Project

Attēlu rezultāti vaicājumam “3d printing school”

H τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης εξελίσσεται και γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Σε πολύ λίγο θα είναι ένα από τα υποχρεωτικά μαθήματα μαζί με την ρομποτική σε όλα τα σχολεία. Οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίσουν αυτήν την τεχνολογία η οποία και θα διατελέσει σημαντικό ρόλο στην μελλοντική αγορά εργασίας. Η τρισδιάστατη εκτύπωση ανοίγει τον δρόμο στην επαναληπτική σχεδίαση. Οι μαθητές σχεδιάζουν το δικό τους προϊόν το οποίο με την εκτύπωσή του μπορεί άμεσα να τροποποιηθεί και να βελτιωθεί. Ο σχεδιασμός, η τρισδιάστατη εκτύπωση και η εκπαιδευτική ρομποτική βελτιώνουν την προσωπική εκμάθηση και τις δεξιότητες σκέψης, δημιουργώντας δημιουργικούς, σκεπτόμενους και στοχαστικούς μαθητευομένους δεδομένου ότι διδάσκονται οι μαθητές μέσω της εξάσκησης. Εξάλλου, είναι γνωστή ως εκμάθηση μέσω εξάσκησης.

Τα παιδιά δημιουργούν το τρισδιάστατο αντικείμενο σε ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα.

Επιλέγεται το σχεδιαστικό πρόγραμμα tinkercad το οποίο είναι εύκολο στην χρήση και από παιδιά. Στη συνέχεια τα παιδιά σχεδιάζουν το αντικείμενο που επιθυμούν (γράμματα ή αντικείμενα) και τα αποθηκεύουν σε μορφή STL. Έπειτα, εκτυπώνεται το αντικείμενο που σχεδιάστηκε, από τον 3D εκτυπωτή.

 


2) Δημιουργία animation video με τους μαθητές μας

-Βήμα 1ο : Δημιουργούμε το δικό μας παραμύθι… παίζοντας στην αυλή!
-Βήμα 2ο : Φτιάχνουμε τους ήρωες και τα σκηνικά με πλαστελίνη και χαρτόνια…
-Βήμα 3ο : Στήνουμε τους ήρωες και τα σκηνικά, ανάλογα με τη ροή του παραμυθιού…
-Βήμα 4ο: Τραβάμε φωτογραφίες καρέ-καρέ για να φανεί η κίνηση των ηρώων…
-Βήμα 5ο: Ηχογραφούμε το παραμύθι με τις φωνές των μαθητών…
-Βήμα 6ο: : Ο εκπαιδευτικός επεξεργάζεται τον ήχο και τις εικόνες, δημιουργώντας το βίντεο…


3) Εφαρμογή του Quiz στην Εκπαίδευση.

clip_image002clip_image004

Τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν τις ερωτήσεις του Quiz. (Εφαρμογή σε διάφορα μαθήματα). Ο κάθε μαθητής έχει από μία συσκευή με την οποία απαντά τις ερωτήσεις που προβάλλονται στην κεντρική οθόνη. Αρχικά εισάγουν το όνομα τους και τον κωδικό για να συνδεθούν στο quiz. Έπειτα, συνεχίζουν με τις ερωτήσεις. Όλα τα παιδιά απαντούν ταυτόχρονα την ίδια ερώτηση, εντός του χρονικού ορίου που έχει οριστεί στο παιχνίδι.

Τα οφέλη με τη χρήση της νέας τεχνολογίας:

  • καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή των παιδιών,κάνει την εκπαίδευση πιο ενδιαφέρουσα, μετατρέποντας την σε παιχνίδι,
  • αυξάνει την αποδοτικότητα,
  • καλύπτει κενά,
  • καθοδηγεί σωστά,
  • αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για συμμετοχή στη μάθηση.

Τέλος, το Quiz παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία των απαντήσεων όλων των μαθητών. Αυτό αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για τον εκπαιδευτικό προκειμένου να αναγνωρίσει τις δυσκολίες των μαθητών και να κάνει αξιολόγηση.

 


4)

Δημιουργία  Animation  στην  Πρωτοβάθμια  εκπαίδευση

imageimageimage

Τα παιδιά μέσα από το Project  «Δημιουργία Animation»  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο πώς δημιουργείται ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων. Με αφορμή την ενότητα του μαθήματος της Γλώσσας «Γεια σου χαρά σου Βενετιά», επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων βασισμένο σε αυτό το τραγούδι το οποίο αρχικά τραγούδησαν τα ίδια και ηχογραφήθηκε.           

Στη συνέχεια,  δουλεύοντας συνεργατικά έφτιαξαν τα σκηνικά και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το animation.  Μετά, τοποθέτησαν όλα αυτά τα στοιχεία σε ένα σταθερό φόντο και δημιούργησαν εναλλασσόμενες,  μικρές κινήσεις δηλαδή τα στιγμιότυπα του animation. Έπειτα, τα ίδια, έστησαν τα σκηνικά και βγάλαμε  πολλές φωτογραφίες από το κάθε στιγμιότυπο ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση της κίνησης. 

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του animation ήταν ενθουσιασμένα και συμμετείχαν με πολύ ενδιαφέρον. Επίσης, ανέπτυξαν πολλές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για  την πορεία και την εξέλιξη του. Πιο συγκεκριμένα:

-Ενισχύθηκε η ομαδοσυνεργατικότητα τους.

-Λειτούργησαν με κριτική σκέψη.

-Πήραν πρωτοβουλίες.

-Μέσα από τους ρόλους τους απέκτησαν υπευθυνότητα.

-Απέκτησαν δεξιότητες σκέψης και επίλυσης προβλημάτων (Problem-Solving)


5) Καινοτόμα προγράμματα διδασκαλίας και χρήση νέων τεχνολογιών στο σχολείο μας

g-page0001


6) Διαδραστικό Quiz για το μάθημα της Ιστορίας με το πρόγραμμα plickers
image4

image

clip_image001 To plickers είναι ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να φτιάχνουμε quiz στους μαθητές μας με τη χρήση φορητής συσκευής, η οποία σαρώνει τις απαντήσεις των μαθητών σε κάθε ερώτηση και μας δίνει το αποτέλεσμα και την πρόοδό τους.

clip_image001[1] Οι μαθητές κρατούν ειδικές κάρτες, τις οποίες δείχνουν στον εκπαιδευτικό για κάθε απάντηση.

clip_image001[2] Το πρόγραμμα απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο για τη συσκευή του εκπαιδευτικού.

clip_image001[3] Οι μαθητές όλων των βαθμίδων μαθαίνουν να εκφράζουν την άποψή τους μέσα από έναν ευχάριστο και ψυχαγωγικό τρόπο, αναπτύσσοντας έτσι την κριτική τους σκέψη αλλά και την αυτοπεποίθησή τους.

– Ανάπτυξη κριτικής σκέψης.
– Δημιουργία ενδιαφέροντος για το αντικείμενο του μαθήματος.
Συμμετοχή όλων των μαθητών.
– Περισσότερος χρόνος για τη διδασκαλία του μαθήματος.


7) Παιδική Λογοτεχνία & Δημιουργική Γραφή

Η διδασκαλία της λογοτεχνίας και της ποίησης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σκοπός του σχολείου μας είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, δηλαδή η ταυτόχρονη καλλιέργεια των γνωστικών του ικανοτήτων, του συναισθηματικού του κόσμου, αλλά και της κοινωνικότητας του. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι στο σύνολό της παιδοκεντρική. Το παιδί έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει τον κόσμο με την εμπειρία του, και στη συνέχεια να περάσει στη λογική επεξεργασία με γνώμονα πάντα την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Στόχος μας, λοιπόν είναι να εντάξουμε μέσα στο σχολικό πλαίσιο την ανάγνωση, αλλά και τη δημιουργία από τους ίδιους τους μαθητές λογοτεχνικών κειμένων και ποιημάτων.

A. Νηπιαγωγείο-Α’ Τάξη
Η δασκάλα με κατάλληλες ερωτήσεις καθοδηγεί τα παιδιά στη δημιουργία μίας σειράς εικόνων. Για παράδειγμα, παρατηρεί μία μέρα της άνοιξης την ανθισμένη αμυγδαλιά και λέει: «Κοιτάξτε παιδιά! Η μικρή αμυγδαλιά έχει βάλει τα στολίδια της και παίζει παιχνίδια με τον ήλιο. Τι άλλο κάνει;»

Οι απαντήσεις των παιδιών ενδέχεται να είναι «χαμογελάει, είναι χαρούμενη, φοράει τα καλά της».

Η δασκάλα επιμένει «Tι άλλο κάνει;» Και τα παιδιά απαντάνε « η αμυγδαλιά είναι πολύ όμορφη και θέλει να το δείξει ή λέει ότι θα πάνε εκδρομή κ.α

Στο τέλος της συνομιλίας η δασκάλα συγκεντρώνει τις απαντήσεις των μαθητών, επιλέγει τις ωραιότερες εικόνες και ολοκληρώνει ένα κείμενο στο οποίο παρατίθενται οι εικόνες που έχουν καταγράψει τα παιδιά. Το διαβάζει προσεκτικά τονίζοντας την κάθε εικόνα ξεχωριστά.

Η μικρή αμυγδαλιά
ντύνεται, στολίζεται
χαιρετάει τον ήλιο.

B. Β’ Τάξη-Γ΄ Τάξη
Η ανάγνωση γίνεται από τον εκπαιδευτικό. Στη συνέχεια, οι μαθητές διαβάζουν μόνοι τους τα ποιήματα και ο εκπαιδευτικός τους ζητά:

Να πουν τι κατάλαβαν
Να εστιάσουν στα γραμματικά φαινόμενα εξηγώντας τα.
Να δημιουργήσουν δικά τους ποιήματα

Η δημιουργία είναι μια συναρπαστική διαδικασία για τα παιδιά, διότι εκτός από την ψυχαγωγία εξυπηρετεί και σημαντικούς παιδαγωγικούς στόχους π.χ η ανάπτυξη της γλώσσας ικανότητας του παιδιού.

Α’ ΦΑΣΗ
Η φάση της μίμησης. Ο εκπαιδευτικός δίνει στα παιδιά ένα ποίημα που είναι οικείο σε αυτούς και τους προτρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα σε κάποια σημεία, όπως η διατήρηση του πρώτου στίχου ή διατήρηση μόνο του ήρωα.

1

Β’ ΦΑΣΗ
Το παιχνίδι των ερωτήσεων. Ο εκπαιδευτικός δίνει στους μαθητές τι παρακάτω ερωτήσεις.

Γ’ ΦΑΣΗ
Αφού οι μαθητές μελετήσουν μια ομάδα ποιημάτων, παίρνουν διάφορες φράσεις από αυτά και προσπαθούν να τις συνδυάσουν. Τα δημιουργήματά τους συγκεντρώνονται σε ένα ομαδικό αυτοσχέδιο βιβλίο. Τα παιδιά διακοσμούν και ζωγραφίζουν τις σελίδες και το εξώφυλλο του σχολείου.

C. Δ’ ΤΑΞΗ – ΣΤ’ ΤΑΞΗ
1. Ατομική γραφή
Στην αρχή ζητάμε από τους μαθητές να επιλέξουν ένα στοιχείο από τα τέσσερα που υπάρχουν στον πλανήτη μας (νερό, γη, φωτιά, αέρας). Τους ζητάμε να γράψουν ένα τετράστιχο ελεύθερο ποίημα με βάση την παρακάτω δομή.

Εάν ήμουν νερό…..
Θα…………………….
Και θα…………………
…………………………

Εάν ήμουν αέρας…..
Θα………………………..
Και………………………
…………………………..
Εάν ήμουν η γη…………..
Θα……………………………
Και ………………………….
……………………………….

Π.χ
Εάν ήμουνα η γη
θα σε έπαιρνα μαζί μου,
και θα σε νανούριζα
σε λιβάδια και σε κοιλάδες,
Εάν ήμουν αγέρας
θα σε κρατούσα δυνατά στα χέρια μου,
θα σε ανέβαζα στα αστέρια
και θα ‘βρισκες εμένα.

Με τις παραπάνω εκπαιδευτικές δραστηριότητες επιχειρούμε να εξοικειώσουμε τους μαθητές με τον ποιητικό λόγο και την ποιητική έκφραση. Καλλιεργείται η ελευθερία έκφρασης, η δημιουργική φαντασία, αλλά και αναδεικνύεται και μια άλλη πτυχή της προσωπικότητάς τους Η Ελλάδα έχει μια βαριά παρακαταθήκη στην λογοτεχνική παραγωγή( Κάλβος, Σεφέρης, Καβάφης, κ.α). Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να δώσουμε εναύσματα στους μαθητές μας να διαβάσουν ποιοτικά και να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο.


8) Μάθηση + Παιχνίδι= Εκπαιδευτική Ρομποτική

image

Η εκπαιδευτική ρομποτική πρωταγωνιστεί, πλέον, σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα. Συνδυάζει δυο από τα σημαντικότερα συστατικά της καθημερινότητας ενός παιδιού: τη μάθηση και το παιχνίδι, ταυτόχρονα. Η ενασχόληση του μαθητή με τη ρομποτική τον βοηθά να κατανοεί δυσνόητες έννοιες (π.χ. συμμετρία), να παρατηρεί και να περιγράφει διαδικασίες (π.χ. κίνηση γραναζιών), να προβλέπει ή να συμπεραίνει, γεγονός που επιδρά θετικά στη συνολική μαθησιακή διαδικασία, όλων των γνωστικών αντικειμένων που εμπλέκονται.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή αναπτύσσονται οι ερευνητικές ικανότητες του μαθητή, η υπολογιστική και συνδυαστική του σκέψη, η ομαδικότητα, η συνεργασία και φυσικά το ενδιαφέρον του για τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα.

Στο σχολείο μας χρησιμοποιούνται τα παρακάτω ρομποτικά πακέτα ως εξής:

BeeBot: κατά κύριο λόγο αφορά στην Προσχολική και την Πρώτη Σχολική ηλικία. Πρόκειται για ρομπότ-μέλισσα δαπέδου, το οποίο δέχεται βασικές εντολές προσανατολισμού (εμπρός, πίσω, δεξιά, αριστερά) και μπορεί να διανύσει διαδρομή έως και 40 βημάτων-εντολών. Σκοπός των μαθητών είναι μέσω του παιχνιδιού μα καθοδηγήσουν το ρομπότ-μέλισσα στο στόχο της, με διαφορετικές διαδρομές. Οι διαδρομές καθορίζονται από πίστες που διαμορφώνονται ανάλογα με τα γνωστικά αντικείμενα που μελετά η τάξη (Γλώσσα, Μαθηματικά, Γεωγραφία κ.α.), την ηλικία και τις προηγούμενες γνώσεις των μαθητών. Ενδεικτικές θεματικές που χρησιμοποιούμε είναι Γράμματα-Συλλαβές-Λέξεις, Χρώματα και Σχήματα, Κυκλοφοριακή Αγωγή, Βασικές Πράξεις, αλλά και παιχνίδια π.χ. Φιδάκι και Αινίγματα.

Lego WeDo: χρησιμοποιείται κυρίως από μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Πρόκειται για ένα πακέτο με τα γνωστά σε όλους τουβλάκια Lego, το οποίο όμως διαθέτει επιπλέον ορισμένα δομικά στοιχεία όπως κινητήρα και αισθητήρες. Το πακέτο αυτό συνοδεύεται από λογισμικό παρέχοντας στους μαθητές κατάλληλο περιβάλλον προγραμματισμού της κατασκευής τους, με απλές εντολές. Οι μαθητές ξεκινούν από την κατασκευή απλών δομών, βασιζόμενοι σε οδηγίες (σχέδια μαθήματος) για να φτάσουν αργότερα σε περισσότερο ελεύθερες κατασκευές. 


9) «Πώς ωφελεί η τέχνη τα παιδιά»

Αν καταφέρουμε να μυήσουμε τα παιδιά στην τέχνη από μικρή ηλικία, τα οφέλη που θ’ αποκομίσουν είναι πολλά και σημαντικά!

· Αναπτύσσει τη δημιουργικότητά τους
Τα παιδιά εξερευνούν, ψάχνουν και προσπαθούν να φτιάξουν κάτι ολοκληρωτικά δικό τους χρησιμοποιώντας τη φαντασία και το ταλέντο τους.

· Τα βοηθά να πιστέψουν στις δυνάμεις τους – Αυτοπεποίθηση
Βλέπουν πώς πραγματικά είναι να στηρίζεσαι αποκλειστικά στις δυνάμεις σου και να δημιουργείς κάτι μοναδικό μέσα απ’ την προσπάθειά σου.

· Μαθαίνουν τον εαυτό τους
Αποδέχονται τον εαυτό τους, ανακαλύπτουν τις δυνάμεις, τις δεξιότητές τους αλλά και τις αδυναμίες τους και μαθαίνουν πώς να τις προσπερνούν.

· Συγκέντρωση και πειθαρχία
Κάθε μορφή τέχνης απαιτεί συγκέντρωση και πειθαρχία. Τα παιδιά, μέσω της αφοσίωσης, μαθαίνουν πώς να συγκεντρώνονται στο στόχο τους μέχρι να τον πετύχουν.

· Η έννοια της συνεργασίας
Οι περισσότερες καλλιτεχνικές δραστηριότητες έχουν συλλογικό χαρακτήρα. Μέσα από αυτές τα παιδιά εξασκούνται στο να εργάζονται μαζί, να μοιράζονται ευθύνες και να λειτουργούν με άλλους για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

· Διευρύνουν τους ορίζοντές τους
Η τέχνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουν τα παιδιά καινούρια πράγματα, να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες και να έρθουν σ’ επαφή με όλο τον κόσμο. Κάθε είδους τέχνη προσφέρει στα παιδιά μια διαφορετική, σφαιρική γνώση που λειτουργεί προσθετικά με τα σχολικά μαθήματα.

· Σχολικές επιδόσεις
Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην τέχνη και άλλα επιτεύγματα. Για παράδειγμα έχει βρεθεί ότι παιδιά που συμμετέχουν τακτικά σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο από τα παιδιά που δεν συμμετέχουν.

Μέσω του… καλλιτεχνικού τους ταξιδιού μαθαίνουν την χαρά της εξερεύνησης και της δημιουργίας. Και αυτό είναι που αξίζει περισσότερο κι απ’ το αποτέλεσμα!

  Εργαστήρι τέχνη για παιδιά που συνδυάζει αρμονικά την εικαστική με την θεατρική δημιουργία.

Κορίνα Κοτσίρη

Το εργαστήρι κουκλοθεάτρου και ζωγραφικής ξεκινήσε με την γνωριμία μας με εκπροσώπους της ζωγραφικής. Για κάθε καλλιτέχνη είχαμε βιντεοπροβολή και θεατρικό παιχνίδι με βάση τα έργα του. Γνωρίσαμε τον ζωγράφο Κιθ Χάρινγκ και μ΄ εμπνευσή μας τα πολύχρωμα ανθρωπάκια σε κίνηση που συναντάμε στο έργο του δημιουργήσαμε ένα κολάζ με την χρήση της δικής μας φωτογραφίας σε κίνηση .

Έπειτα γνωρίσαμε τον ζωγράφο Βασίλι Καντίνσκυ. Επιλέξαμε το έργο του “Colour Study… 1913” και ζωγραφίσαμε σε καμβά ένα δέντρο με πολύχρωμους ομόκεντους κύκλους ερευνώντας τη διαφορετική δύναμη του κάθε χρώματος.

Με το έργο του μεγάλου σουρεαλιστή ζωγράφου Σαλβαντόρ Νταλί ΄΄Ελέφαντες σε ξυλοπόδορα΄΄ οδηγηθήκαμε στη δημιουργία μιας δικής μας ζωγραφιάς με μεικτή τεχνική φτιάχνοντας τους δικούς μας ελέφαντες σε ξυλοπόδαρα και κολλώντας στο χαρτόνι μας στοιχεία που μας αρέσουν.

Τα Χριστούγεννα κατασκευάσαμε κούκλες νεράιδες και ξωτικά από διάφορα υλικά και φωτογραφηθήκαμε στο χριστουγενννιάτικο δέντρο του σχολείου μας.

Την γιορτή της αποκριάς φτιάξαμε μια ολόκληρη ιστορία πάνω σ΄ένα καπέλο. Συνθέσαμε, φανταστήκαμε,κολλήσαμε κι έπειτα φορέσαμε καπέλα ευφάνταστα και πολύχρωμα γεμάτα αντικείμενα,παιχνίδια και υφάσματα.

Αυτήν την περίοδο φτιάχνουμε κούκλες – μάπετς και μαθαίνουμε την τεχνική εμψύχωσή τους. Αφηγούμαστε όλοι μαζί μια μικρή ιστορία που θα παρουσιάσουμε σε μορφή παράστασης με τα μάπετς μας στο σχολείο.

Βασική μας μέριμνα είναι τα παιδιά να νιώθουν όμορφα, να επικοινωνούμε σωστά και να μαθαίνουν μορφές τέχνης μέσα από το παιχνίδι.

imageimageimageimage


10) Η διδασκαλία του παραδοσιακού χορού στην Α’θμια εκπαίδευση
Κώττης Πέτρος: Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ειδικ. Ελληνικοί χοροί

Ο Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός συνιστά ένα σύνθετο πολιτισμικό φαινόμενο, που επιδρά πολύπλευρα στην ανάπτυξη του ατόμου.

Η υιοθέτηση δημιουργικών μοντέλων διδασκαλίας, όπως της Μουσικοκινητικής Αγωγής, του Θεατρικού παιχνιδιού και του Δημιουργικού χορού, σε συνδυασμό με τα στυλ διδασκαλίας της καθοδηγούμενης εφευρετικότητας και αποκλίνουσας παραγωγικότητας, οδηγούν τους μαθητές σε μια ενεργή, ποιοτική και βιωματική μάθηση. Σχετικά με τα Δημιουργικά Μοντέλα διδασκαλίας:

· Η Μουσικοκινητική Αγωγή, είναι ένα παιδαγωγικό μοντέλο διδασκαλίας που προσεγγίζει τη μουσική και την κίνηση και ως κυρίαρχο στοιχείο είναι ο μαθητοκεντρικός ενεργητικός και βιωματικός τρόπος μάθησης, η δημιουργικότητα και ο αυτοσχεδιασμός. Βασίζεται στις πιο σύγχρονες αντιλήψεις και εξελιγμένες γνωστικές αρχές της παιδοψυχολογίας, της μουσικοπαιδαγωγικής, της κινησιολογίας και της αισθητικής αγωγής.

· Το Θεατρικό Παιχνίδι αποτελεί ένα μέσο ενεργοποίησης της φαντασίας του παιδιού με κύριο παράγοντα την αισθησιο-κινητική δραστηριότητα και τα «παιχνίδια ρόλων». Στηρίζεται στην έμπνευση της στιγμής και στοχεύει στην  αναπαράσταση του κόσμου όπως τον αντιλαμβάνονται τα παιδιά. Στο Θεατρικό Παιχνίδι ο μαθητής αναπαράγει, απελευθερώνει την φαντασία του, καλλιεργεί την ψυχοκινητική του έκφραση, βιώνει, ενεργοποιεί, μεταμορφώνει και εκφράζει με το οικείο είδος του παιχνιδιού τις δικές του ανάγκες, τον ιδιαίτερα φανταστικό και ιδιόμορφο κόσμο του (Κουρετζής, 1993).

· Ο Δημιουργικός Χορός είναι μία ιδιαίτερη μορφή χορού, που συνδυάζει τη γνώση των στοιχείων της κίνησης με την τέχνη της έκφρασης. Μέσα από το Δημιουργικό Χορό μπορεί να αναπτυχθεί η Σωματική-κιναισθητική νοημοσύνη των παιδιών, ενώ παράλληλα εμπλέκονται και μπορούν να καλλιεργηθούν και άλλοι τύποι νοημοσύνης, με στόχο την ενίσχυση διαφορετικών πεδίων μάθησης. Ο δημιουργικός χορός δεν εξετάζει την τεχνική αρτιότητα της κίνησης αλλά βασίζεται στην ελεύθερη κινητική έκφραση του κάθε ατόμου και συνδυάζει βασικές κινητικές δεξιότητες με τη δημιουργικότητα, τον προβληματισμό και την έκφραση πράγμα που τον καθιστά ένα ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο.

Η διαδικασία της διδασκαλίας του Ε.Π.Χ. τον μεταφέρει πλέον από το φυσικό του χώρο και γίνεται σε συλλόγους, σχολεία και πανεπιστήμια.

Με την υιοθέτηση του παιδαγωγικού συστήματος της μουσικοκινητικής αγωγής όπου κυριαρχεί ο μαθητοκεντρικός ενεργητικός, βιωματικός τρόπος μάθησης, η δημιουργικότητα, ο αυτοσχεδιασμός σε συνδυασμό με το στυλ της καθοδηγούμενης ανακάλυψης ή εφευρετικότητας και με αυτό της αποκλίνουσας παραγωγικότητας η διδασκαλία του ελληνικού λαϊκού παραδοσιακού χορού έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τη συνήθη δασκαλοκεντρική, παθητική μέθοδο διδασκαλίας στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με την εφαρμογή της μουσικοκινητικής αγωγής, η διδασκαλία του Ε.Π.Χ. ύ ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία του δημιουργικού χορού αλλά και του θεατρικού παιχνιδιού. Τα δημιουργικά μοντέλα διδασκαλίας παίζουν ένα καθοριστικό ρόλο τόσο στην τυπική όσο και στην άτυπη εκπαίδευση.


Ενημερωθείτε για τις δράσεις μας, εδώ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s