Νήπια / Προνήπια

Αγαπητοί μας γονείς,

Όταν ένα παιδάκι  πηγαίνει για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα στη ζωή του. Η κατανόηση και η υποστήριξή σας κατά τη διάρκεια της μετάβασης από το σπίτι σε ένα πιο οργανωμένο σχολικό περιβάλλον θα επηρεάσει σημαντικά τη στάση του παιδιού απέναντι στο σχολείο. Το νηπιαγωγείο μας πάντα δίπλα στις αγωνίες και τις ανησυχίες των γονιών υποστηρίζει την οικογένεια στην ανατροφή του παιδιού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενός σύγχρονου  νηπιαγωγείου πρέπει να στοχεύει κυρίως στην ύπαρξη δραστηριοτήτων που θα εμπνέονται από τις ανάγκες και το επίπεδο ανάπτυξης των παιδιών. Είναι αντίθετο με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης   να στοχεύει στην εκμάθηση συγκεκριμένων και αυστηρά οριοθετημένων γνώσεων όπως συνηθίζεται στις μέρες μας. Στόχος του νηπιαγωγείου είναι να προσφέρει στα νήπια τις βάσεις, πάνω στις οποίες θα χτίσουν τη μελλοντική τους μάθηση, να επιδιώκει την καλλιέργεια και την ανάπτυξη μιας σειράς δεξιοτήτων, να  προσφέρει μαθησιακές εμπειρίες ,που θα επιτρέψουν στα παιδιά  να αναπτυχθούν ομαλά, ολόπλευρα, και να θεμελιώσουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα οικοδομήσουν την εκπαιδευτική τους πορεία.

Είμαστε εδώ εμείς για να μην ανησυχείτε εσείς! Για να διώξουμε κάθε αγωνία σας, για να σας βλέπουμε να χαμογελάτε ευτυχισμένοι, που έχετε εμπιστευτεί τους μικρούς θησαυρούς σας σε ικανά χέρια…


-Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων

Δείτε εδώ


-Ομαλή μετάβαση νηπίων στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο

Δείτε εδώ


-Καινοτόμα Διεπιστημονικά Προγράμματα:

· Περιβαλλοντικής Αγωγής

Στο νηπιαγωγείο, κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής ξεκινά και ολοκληρώνεται στην καθημερινή ζωή των παιδιών, αξιοποιεί εμπειρίες εντός και εκτός σχολείου και προσαρμόζεται στις ανάγκες και δυνατότητες των παιδιών. H ενασχόληση των παιδιών προσχολικής αγωγής με ζητήματα περιβαλλοντικής εκπαιδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες …

-κατανοούν την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο
-μυούνται στην αίσθηση του «ανήκειν» στο περιβάλλον και ότι αποτελούν μέρος αυτού
-υιοθετούν φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά, οικολογική συνείδηση και δράση
-μαθαίνουν να σέβονται το περιβάλλον

Κυριότερος στόχος μας στα περιβαλλοντικά προγράμματα είναι η αφύπνιση του αυριανού ενεργού πολίτη. Έτσι, τη σχολική χρονιά 2016-17 τα παιδιά μας συμμετείχαν:

-στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Παιδική HELMEPA που πραγματοποιείται από το “Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο της HELMEPA για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση”. Με τη συμμετοχή τους αυτή, τα παιδιά μέσα από ποικίλες δραστηριότητες γνωρίζουν το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας μαθαίνοντας πόσο σημαντικό είναι και γιατί πρέπει να το προστατεύουμε. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα τονίζεται η σχέση μεταξύ της καθημερινής ατομικής συμπεριφοράς και ρύπανσης του περιβάλλοντος.
-στην περιβαλλοντική δράση «Εβδομάδα Εθελοντισμού στα Σχολεία Let’s do it Greece, όπου τα παιδιά σκέφτηκαν, ερεύνησαν, και τελικά εφάρμοσαν σχέδιο δράσης με οικολογική εφαρμογή. Συγκεκριμένα, καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς οργανώθηκαν εργαστήρια χειροτεχνίας από ανακυκλώσιμα υλικά! Εξάλλου, η δημιουργική έκφραση μέσα από τις τέχνες προκαλεί τα παιδιά να αποτυπώσουν και να εκφράσουν ιδέες, απόψεις και συναισθήματα.
-στην εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού «Let’s Clean up Europe» με σκοπό την ανάδειξη και υιοθέτηση μιας περισσότερο περιβαλλοντικά υπεύθυνης συμπεριφοράς
-στο πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Unicef «Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους». Τα παιδιά με διαδραστικό τρόπο κατάφεραν να ενισχύσουν τη φαντασία τους, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να αναγνωρίσουν την ανάγκη κάλυψης των βασικών τους αναγκών ως παιδιά. Ένα πρόγραμμα που τους βοηθάει να αναγνωρίσουν την αξία της συνεργασίας και της αρμονικής λειτουργίας μέσα στην ομάδα, του σεβασμού προς τον άλλον.

· Πολιτιστικών Θεμάτων

Στο νηπιαγωγείο φέτος πραγματοποιήσαμε το πρόγραμμα «Η μυθολογία, από το τότε στο τώρα». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εμπλέκοντας διαφορετικές μαθησιακές περιοχές (φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, γλώσσα, μαθηματικά) είχε ως στόχο τα παιδιά:

-να ανακαλύψουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας
-να καταφέρουν να συνδέσουν τα παρελθόν με το παρόν
-να απολαύσουν ιστορίες και παραμύθια που αποτελούν πλέον πολιτιστική κληρονομιά
-να καλλιεργήσουν την αισθητική τους αντίληψη


Ενημερωθείτε για τις δράσεις μας, εδώ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s